Kansainvälisiä musiikkitapahtumia 2014

Maailmalla juhlakansa kokoontuu heiluttamaan käsiään sellaisille megaluokan festivaaleille kuin Wacken Saksassa tai Bayreuthin Wagnerin oopperoita joka vuosi esittävä Festspielen, ja suurin rockfestivaali missään, aivan, UK:ssa järjestettävä Glastonbury se ei ole vaan Wienin Donauinselfest, itsestään selvästi 3,5 miljoonan katsojan ja yli 2000 esiintyjän voimin.

Toiseksi kiipeääkin jo Euroopan ulkopuolinen, USA:sta katsoen kaukainen mutta Euroopasta lähellä järjestettävä Mawazine Marokossa. Listauksesta vastaa MTV joten sen on pakko olla totta.

Meitä silti kiinnostaa vain yksi, Euroviisut! Jokavuotinen juustomusiikin palvontatapahtuma on tänä vuonna melko lähellä, Kööpenhaminassa. Kisathan seuraavat voittajaa, ja viime vuonna voitti Tanska kappaleella Vain Kyyneleet, tai näin sen voisi kääntää (’Vain repeämä putoaa’ on vaihtoehtoinen käännös kappaleelle ”Only Teardrops”). No, parempi sekin kuin Ruotsin aikaisempi voittaja ”You, Furrier” nimenä, mutta tämä karvaisuudesta kertova kappale oli kyllä muuten ehkä parempi. Tapahtumapaikaksi kaavailtu B&W Hallerna on toivottavasti valmis toukokuun loppuun mennessä: Paikka on entinen telakka, josta valmistellaan uutta musiikki-ja kulttuurikeskusta Kööpenhaminan Refshaleøen alueelle meren rantaan – hetkinen, sanoin sen olevan vanha telakka joten totta kai se on meren rannassa.

Euroviisurituaalin kuuluu aina kotimaan voittomahdollisuuksien arvailu, varmasti muuallakin kuin Suomessa. Suomihan on voittanut jo mahtavat yksi kertaa, Lordin murskavoitto joka kerralla rynttäsi uskomukset siitä että me emme koskaan voita. Mitkä ovat siis mahdollisuudet, oikeasti, että voitto tulee kotiin tänä vuonna? Vastaus on joko lähes varma, jos ehdokasta ja hänen tukijoitaan kuuntelee, kuten joka vuonna, tai 1:45 jos katsomme vedonlyöntisuhdetta Betsafe sivuilla. Suomen edustajiksi helmikuussa valittiin Softengine kappaleella ’Something Better’, joka ilmeisesti viittaa siihen että se on ainakin parempi kuin viime vuoden hirvittävä Ding Dong-kappale. Suosikki vedonlyöjille on Norja, mutta nyt voi olla hyvä tilaisuus äänestää Ukrainaa siinä toivossa että se saa kaikki empatiaäänet: kyynikon valinta.

Euroviisuilla muuten lasketaan olevan 100 miljoonaa katsojaa, joten se hakkaa mennen tullen kaikki muut laulufestivaalit. Suomessakin sitä tullaan katsomaan joka kodissa, ja muuallakin se on yksi suosituimmista TV-ohjelmista.