Muita musiikkitapahtumia 2014

Suomessahan kaikki kuuntelevat vain metallia, aamusta iltaan ja illasta aamuun, kuten kaikki tietävät, joten kaikki haluavat nähdä Metallican kun se esiintyy Sonisphere-festivaalilla Hietaniemen uimarannalla. Sonisphere on festivaali joka kiertää Eurooppaa, ja mukana on myös Slayer ja nuorempaa polvea Ghost, Mastodon ja Gojira.

Toinen kiertävä festivaali metallin ystäville on Manowarin johtama Magic Circle -festivaali joka rantautuu Helsingin Suvilahteen heinäkuussa. Kotimainen metallitapahtuma Tuska ottaa oman osansa mustaa silmämeikkiä kantavasta juhlakansasta kesäkuussa, pääesiintyjinä Emperor, Anthrax ja Dimmu Borgir. Kotimaisen metallin terävin kärki on paikalla myös, CoB, Turmion Kätilöt ja muut.

Niille omituisille olioille, jotka kuuntelevat muutakin musiikkia, on myös paljon tarjontaa. Oopperahan muistuttaa metallia paljon – erikoiset puvut ja lavasteet, draama ja teemat joissa yleensä esiintyy kuolema, väkivalta ja tuho jossain muodossa yhdistävät kumpaakin lajia, joten Savonlinnan Oopperajuhlat sopii hyvin mainita seuraavaksi. Walesin Kansallisooppera on ulkomainen päävieras, joka esittää Verdin mahtavan kansallishenkisen Nabucco-oopperan upouutena tuotantona ja Manon Lescaut’in Puccinilta. Suomalaisin voimin esitetään muun muassa Aulis Sallisen Kullervo. Esityspaikkana toimii Olavinlinna vuodelta 1475, paras keskiaikainen lavastus joka löytyy.

Hipstereille on kesäkauden lopuksi tarjolla Flow. Musiikin lisäksi tarjolla on muitakin kulttuuria ja ravintolapalveluja, Flow on urbaani kaupunkikulttuurifestivaali jossa ei tarvitse elää keskioluella ja makkaraperunoilla (mutta kai siellä saa myös niitä? Saahan?). Esiintyjiä vierailta mailta on mm. Outkast, Janelle Monáe ja Bonobo sekä kotimaisten artistien parhaimmistoa kuten Iisa, Tuomo ja Jaakko Eino Kalevi. Kaupunkifestivaalit ovatkin lisääntyneet vaikka perinteiset muta, pelto ja telttailualue-festivaalitkin ovat pitäneet pintansa. Suomen vanhimmalla rock-festivaalilla Ruisrockissa viime vuonna kävi 71 000 katsojaa, ylittäen ennustetut katsojamäärät. Festivaalin linja on hiukan vähemmän raskas kuin useimpien, vaikka Children of Bodom esiintyykin tänä vuonna. Ulkomaisista vieraista esimerkiksi Lily Allen on vahvistettu täksi vuodeksi.

Parhaita paikkoja netissä tarkistaa ne 147 muuta festivaalia on www.festivals.fi josta löytyy lähes kaikki, myös muut kuin rockfestivaalit. Vain Puntala näyttää puuttuvan, punkkarien vuotuinen pyhiinvaellus pimeimpään Lempäälään, jos sitä tänä vuonna edes järjestetään?