Musiikki ja pelit ovat mukava yhdistelmä

Audiovisuaalisina kulttuurintuotteina videopelit yhdistävät sekä kuvaa että ääntä elokuvien ja tv-sarjojen tapaan. Tämä tekee peleistä vaikuttavia, sillä esimerkiksi tunteiden herättäminen on huomattavasti helpompaa, kun käytössä on sekä visuaalinen että ääni-ilmaisu.

Pelimusiikki on muuttunut vuosikymmenien varrella teknologian kehittymisen myötä. Se on ollut laadultaan jo pitkään yhtä hyvää kuin niin sanottu kaupallinen musiikkikin, ja se on saanut myös ansaitsemaansa arvostusta osakseen. Pelimusiikkiin pääsee tutustumaan esimerkiksi pelimusiikkifestivaaleilla. Musiikilla on peleissä erilaisia tehtäviä, ja paneudumme niihin vielä tarkemmin. Ehkä tärkein näistä tehtävistä on kuitenkin pelin tunnelman ohjaaminen, jotta pelikokemuksesta tulee intensiivisempi ja elämyksestä monipuolisempi. Musiikilla voidaan myös antaa pelaajalle vihjeitä ja ”palkita” hyvästä suorituksesta.

Musiikki saa uppoamaan peliin

Musiikin on todettu vaikuttavan pelaajan kokemaan immersioon. Tällä termillä tarkoitetaan voimakasta eläytymistä ja tunnetta siitä, että uppoutuisi osaksi peliä. Immersio on yksi niistä syistä, mikä tekee pelaamisesta niin koukuttavaa: se tarjoaa mahdollisuuden siirtyä hetkeksi kuin toiseen todellisuuteen. Erityyppinen musiikki herättää erilaisia emootioita. Nopeatempoisen musiikin tiedetään saavan pelaajan sykkeen nousemaan ja adrenaliinin virtaamaan, ja tällaista musiikkia käytetään esimerkiksi taistelu-, seikkailu- ja roolipeleissä. Pelaajan voittaessa taistelun hän kuulee tavallisesti voittofanfaarin, joka purkaa tilanteen ja jännityksen. Kepeä musiikki saa puolestaan pelaajan viihtymän pelin parissa ja esimerkiksi tavoittelemaan seuraavalle tasolle pääsemistä. Kauhupeleissä musiikki on hyvin tärkeässä roolissa: pelottava tunnelma saadaan usein luotua ennen kuin pelissä on edes tapahtunut vielä mitään.

Pelimusiikki on vuorovaikutteista

Pelimusiikille – toisin kuin esimerkiksi elokuvamusiikille – on ominaista vuorovaikutteisuus. Pelaajan toiminnot vaikuttavat musiikkiin, ja toisaalta pelaaja voi muuttaa toimintaansa musiikista saamiensa vihjeiden ansiosta. Vaikka musiikki on olennainen osa pelikokemusta, on genre- ja pelikohtaista, miten paljon musiikkia hyödynnetään. Esimerkiksi Mega Joker klassinen ja jännittävä peli ei sisällä lainkaan musiikkia. Perinteisille kolikkopeleille ominaiseen tapaan se käyttää ainoastaan ääniefektejä, joilla kerrotaan esimerkiksi pelaajan saaneen voiton. Tätä voidaan verrata taistelun voittamisesta kertovaan voittofanfaariin. Vaikka perinteisissä kolikkopeleissä ei ole välttämättä käytetty juurikaan musiikkia, monissa nykysloteissa sitä osataan hyödyntää ja siihen monesti todella panostetaan. Tämä on positiivinen kehityskulku: kulkevathan pelaamisen nautinto ja musiikki pitkälti käsi kädessä.